La ciutat de València i moltes poblacions de la seua província tenen, en arribar el mes de març, una cita imprescindible amb una de les festes més populars a Espanya, declarada d’Interès Turístic Internacional i a punt de ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Es tracta, ni més ni menys, que de la festa de Les Falles, la història de la qual no se sap a ciència certa quin és l’origen però que en l’actualitat són famoses a tot el món i visitades per milers de turistes de tot arreu.
Es diu que el seu inici es remunta a la tradició que els antics fusters tenien de cremar la vespra de Sant Josep, el dia del seu patró, tota aquella borumballa, fusta i aparells que se’ls havien quedat vells o inservibles.
Amb el pas dels anys, el que els veïns cremàvem ja no eren muntons de trastos que ja no valien, sinó que tenien forma de persona, els ninots, i els monuments eren cada vegada més complexos. Cal afegir que un del elements més importants de les falles és el seu caràcter crític. En cada un dels monuments es critiquen aquelles coses que els veïns no troben bé i que cal denunciar per tal d’arreglar el problema. Ningú s’ofèn. Ni polítics ni personatges populars. Saben que esta és l’essència de la falla: la crítica.
Al llarg del temps els monuments fallers s’han deixat en mans d’artistes i les crítiques que en ells es fan són més d’índole nacional o inclús mundial.
S’ha perdut, al menys a València ciutat, la crítica veïnal per a convertir-se en una crítica més ambigua.
Doncs bé, aquesta tradició valenciana per excel•lència no la podíem deixar de costat a la Institució Educativa Col•legi El Prat.
Cada any nosaltres també plantem al nostre centre un monument faller, però amb unes particularitats diferents a aquells que es planten als carrers de qualsevol població.
No critiquem ningú, sinó que el nostre objectiu és, a més de lúdic, creatiu, il•lustratiu i educatiu.
El tema de la falla es decidix al claustre de professors i sempre està relacionat amb personatges que anteriorment hem treballat a classe. Picasso, Mozart, Blasco Ibáñez, García Lorca, o bé a esdeveniments importants que ocorren eixe any, les olimpíades de Londres o, com enguany, el fenomen Star Wars.
No disposem d’un artista, és cert, sinó de molts. L’elaboració de cada escena o ninot de la falla és competència dels alumnes i dels seus pares o familiars. És un treball en equip en el qual pot col•laborar qualsevol membre de la família i triar aquell element de la falla que vullga fer i amb el material inflamable no contaminant que millor li vinga.
D’esta manera contribuïm, en el que a nosaltres pertany, a que els alumnes i els seus pares treballen conjuntament i de manera tan distreta.
Cal vore el resultat any rere any. Sembla mentida que quan la gent es fica mà a l’obra isquen meravelloses obres d’art com les que es poden contemplar. De fet és inevitable indultar un ninot o dos tots els anys per al nostre museu.
Les Falles, com no, també les celebren amb la plantà, cremà i per a rematar la jornada amb una bona xocolatà, com està manat!
A les fotografies podeu vore alguns dels monuments plantats i de ninots indultats al llarg d’estos últims anys.
José Mª Ramón Beltrán
Professor d’Arts & Crafts